Tekstgrootte
Schorsing
Een schorsing is een besluit om een leerling wegens een bepaalde gedraging tijdelijk de toegang tot de school te ontzeggen. Dat kan zijn:
Een schorsingsbesluit wordt door de school genomen. De directie beoordeelt de ernst van de overtreding en de actie die hierop volgt. De directie laat zich hierin informeren en adviseren door betrokken teamleden.Voordat een besluit tot schorsing genomen wordt, vindt daar eerst het gesprek over plaats met ouders/ verzorgers. Ouders/verzorgers kunnen ook tegen een schorsing in beroep gaan bij de Bezwaaradviescommissie toelating, schorsing en verwijdering Openbaar Onderwijs Rotterdam, Postbus 23058, 3001 KB ROTTERDAM.
De schorsingsprocedure is als volgt.
1. Wanneer op groepsniveau het reguliere waarschuwen of straffen geen gewenste uitwerking heeft op het gedrag van de leerling, krijgt de leerling een officiële waarschuwing van een directielid. Ouders worden hiervan op de hoogte gesteld en worden uitgenodigd voor een gesprek, waarin dit protocol, het voornemen tot schorsing, motivering en de zienswijze van ouders/ verzorgers worden besproken en vastgelegd.
2. Wanneer de officiële waarschuwing niet het gewenste resultaat heeft, wordt het besluit tot schorsing genomen en wordt de leerling voor één dag geschorst. Ouders/verzorgers ontvangen het schorsingsbesluit inclusief een uitnodiging voor een terugkeergesprek, waarin er afspraken gemaakt worden voor het toekomstig gedrag.
3. Wanneer ook de dag schorsing niet het gewenste resultaat heeft gebracht, kan de school tot maximaal vijf dagen schorsen. Is de schorsing langer dan één dag, dan stelt de schoolleiding schriftelijk en met opgave van redenen de Inspectie van het Onderwijs en het Bestuur in kennis van de schorsing. Ouders/verzorgers ontvangen het schorsingsbesluit inclusief een uitnodiging voor een terugkeergesprek, waarin ook de procedure wordt besproken die wordt gevolgd als ook het meerdaags schorsen niet zou leiden tot het gewenste resultaat. In dit geval kan er sprake zijn van het starten van een verwijderingsprocedure.
Verwijdering
Er is sprake van definitieve verwijdering wanneer de school de leerling niet langer ingeschreven wil hebben. De verwijdering kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld:
Voor de verwijderingsprocedure gelden strikte wettelijke eisen. In alle gevallen geldt het volgende: